2016. február 20., szombat

Michel de Gréce: A császárné búcsúja

Ez a könyv nem egy regény, hanem történelmi könyv, valós személyekkel és megtörtént eseményekkel. Középpontjában egy belga lány Sarolta királyi hercegnő áll.
A hercegnő igazán előkelő család sarja: édesapja I. Lipót belga király, anyai nagyapja pedig I. Lajos Fülöp francia király. Ráadásul közvetlen unokahúga Viktóriának, a britek királynéjának.
Sarolta 1857-ben feleségül ment Ferenc József öccséhez, Miksához, ezzel ő maga osztrák főhercegnévé vált.
Az ifjú házasok két évig Milánóban éltek, ahol Miksa főherceg az Osztrák Császárság lombardiai és venetói helytartója volt. Ez nem jelentett valós hatalmat, ráadásul hamarosan bátyja, Ferenc József le is váltotta. Ezután Triesztbe költöztek, ahol megépíttette a Miramare kastélyt.
III. Napóleon és Ferenc József világhatalmi terveinek megvalósítása érdekében Miksát kívánták megtenni Mexikó császárává. Nem kellett sok unszolás és hamarosan ki is kiáltották I. Miksa néven Mexikó uralkodójává. Sarolta próbált császárnői feladatainak eleget tenni, még a Yucatán-félszigetre is elutazott, hogy megtekintse az ősi városok romjait. A mexikói monarchiát azonban csak a francia haderő tartotta életben. A köztársaság hívei, a megbuktatott elnökkel Benito Juarezzel az élen állandó harcot folytattak ellenük.  Ráadásul az amerikai polgárháború lezárulásával az Egyesült Államok blokád alá vette Mexikót és fegyverekkel is támogatta a köztársaság pártiakat. A francia csapatokat távozásra kényszerítették, így Miksa és hívei magukra maradtak.
Mindeközben Sarolta Európába utazott, hogy IX. Pius pápától és III. Napóleontól kérjen segítséget. Minden igyekezete kudarcba fulladt és mély depresszióba esett. A kortársak szerint az elmezavar közelébe került, sohasem tért vissza Mexikóba. Ezalatt Miksát és megmaradt híveit elfogták, árulás miatt elítélték és hamarosan kivégezték. Visszaemlékezések szerint utolsó szavai ezek voltak: Szegény Sarolta!
Férje kivégzésének hírére Sarolta teljesen összeomlott, elméje megbomlott. Több kiváló orvos is megvizsgálta, mindegyik elmebetegnek nyilvánította. Végleg visszavonult a közszerepléstől.
A kortársak szerint Sarolta haláláig úgy hitte, ő továbbra is Mexikó uralkodó császárnéja, férje nem halt meg, és hamarosan visszatér hozzá. Ágyában egy kis babát tartott, akit Max-nak hívott. 60 évvel élte túl férjét. 1927 január 19-én halt meg a bouchout-i kastélyban. A házaspárnak nem születtek gyermekei nagy valószínűség szerint Miksa szifilisze miatt.
Nagy kíváncsisággal fogtam bele a könyv olvasásába, mert amilyen sokat tudtam Sarolta sőgornőjéről, Sissiről, olyan keveset magáról Saroltáról. Megmondom őszintén a rengeteg politikai részlet sok helyen untatott, ezeket át is ugrottam. Sokkal jobban érdekelt Sarolta élete, gondolatai. Szomorú élete volt, hiába a fényűzés, gazdagság és hatalom. Mindebből nem sokat élvezhetett. Érdekesek voltak a levélrészletek és elbeszélések. Az pedig különösen érdekel, hogy tényleg elmebeteg volt e.
10/8

Nincsenek megjegyzések: