2016. február 22., hétfő

Fekete István: Tüskevár

Véget ér a tanév, és kitör a vakáció. Ladó Gyula, vagyis Tutajos szülei úgy döntenek, hogy nem ártana gyermeküknek egy kis vidéki élet, erősödjön csak ez a fiú. Hiszen a sportorvos is kiegyensúlyozott étrendet és vidéki kiruccanást javasolt, ahol sokat lehet a fiú a szabadban.
Tutajos édesanyjának, Terkának a testvére István bácsi egy dunántúli állami gazdaságnak a főagronómusa. A szülők tehát úgy döntenek, hogy hozzá küldik gyermeküket a nyárra.
Tutajos hatalmas lelkesedéssel veti bele magát a Kis-Balatoni kalandokba Matula bácsi felügyelete alatt. István bácsi ugyanis az öreg pákászt, Matula Gergely tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy bevezesse az ifjút a természetközeli életbe.
Az idős ember sok olyan dologra megtanítja Tutajos barátunkat, amit bizony a nagyvárosban nem volt alkalma kipróbálni.
Megismerteti a nádas madaraival, a horgászattal, tűzrakással. Megtanul puskával lőni, a saját ebédjéről gondoskodni. Láthat kanalas gémet, bíbicet, szürkegémet. Halászlét eszik, kipróbálja a szivart, amitől majdnem "meghal". És egyre csak levelekkel bombázza barátját, Pondoray Bélát, aki becenevén Bütyök. Jó lenne vele is megosztani ezeket az izgalmas élményeket. Végül úgy alakul, hogy Bütyök csatlakozhat Tutajoshoz és együtt kalandozhatnak a nádasban Matula bácsi felügyelete alatt. Nagyon aranyos szereplő Csikasz, a kiskutya is. Természetesen az összes kalandból kiveszi a részét ő is. Mire véget ér a nyár, a két kamasz fiú teljesen megváltozik, megedződik és egészen más emberként térnek vissza a fővárosba.
Imádom ezt a könyvet, nem is tudom hogyan maradhatott ki eddig a blogról. A karakterek egytől-egyig szerethetők: Tutajos nagyotmondásai, Matula bácsi bölcsességei, Bütyök végtelen kedvessége és naivsága, István bácsi harsány temperamentuma. A tájleírások, az állatvilág ismertetése egyszerűen zseniális. Az olvasó teljesen a nádasban érezheti magát, annyira részletesek a leírások, hogy még a szúnyogok zümmögését, a madarak rikoltozását, a halak csobbanását is hallani vélhetjük. Nagyon jól szembeállítja a városi életet az egyszerű vidéki, természetközeli élettel.
Szinte kivétel nélkül minden nyáron újraolvasom.
10/10

Nincsenek megjegyzések: