2016. február 22., hétfő

Fekete István: Téli berek

Fekete István Tüskevár című könyvének folytatása a Téli berek. Ahogy a címből is kiderül, a történet a téli szünetben játszódik. Tutajos és Bütyök visszatérnek az életre szóló nyári élményeik helyszínére, a berekbe Matula bácsihoz.
Teljesen más arcát mutatja a kopár téli táj, de a fiúk ismét nagy várakozással vetik bele magukat a berekbeli életbe. Matula minden pesti nyegleséget és nagyzolást lecsiszol a fiúkról az ő maga egyszerűségével és bölcsességével.
Rengeteg mindenre megtanítja a két tudásra szomjas ifjút. Halászat-vadászat, tüzelő gyűjtés a napi program.
István bácsi, az állami gazdaság agronómusa szeretné szívóssá edzeni elkényeztetett unokaöccsét, és mire a téli szünet véget ér, ez sikerül is hála Matula Gergelynek.
Régi ismerősök térnek vissza e lapokra, jó volt ismét olvasni róluk. Tutajos, Bütyök, István bácsi, Matula, Piri mama és Nancsi néni, mind mind felbukkannak a Téli berekben. Szégyenszemre ez a könyv már megvolt általános iskolás korom óta és még sohasem olvastam. Bezzeg a Tüskevár! Alig volt olyan nyár, hogy ne olvastam volna újra. Jó kis tájleírásokkal találkozhatunk, látthatjuk, hogy mennyire megváltozik a berek élete a nyári nyüzsgéshez képest. Szó esik az állatvilágról is. Na és ott a két kiskutya Csikasz és Bikfic, róluk sem feledkezhetünk meg.
Imádtam ezt a könyvet is, de a szívemnek mégis ici-picit kedvesebb a Tüskevár.
10/10

Nincsenek megjegyzések: