2013. február 16., szombat

Michelle Moran: Nefertiti

Ahogy azt már a könyv címe is elárulja, a történet az ókori Egyiptomban játszódik. A 18. dinasztia idején járunk, és épp meghal a trón várományosa Thotmesz herceg. A királyi udvarban elterjed a pletyka, hogy öccse, Amenhotep mérgezte meg, mert magának akarta Egyiptom trónját.
Bárhogy is történt, hamarosan trónra lép az új fáraó IV. Amenhotep néven és feleségül veszi a számára kiválasztott, szépséges Nefertitit. A két fiatalt rokoni szálak is összekapcsolják: Nefertiti apja és Amenhotep anyja testvérek.
A gőgös és hatalomra vágyó Nefertiti végre elérte célját, királynő lett. A történetet egyébként Nefertiti húgának szemszögéből ismerjük meg.
Mutnedzsmet meséli el, hogyan lett a nővéréből királynő és hogyan fordult fel emiatt mindnyájuk élete.
Amenhotep, későbbi nevén Ehnaton eléggé instabil lelkű fiatal férfi. Éppen ezért reménykedik édesanyja, hogy Nefertiti mellett majd megtalálja a helyét és jobb belátásra tér. Amenhotep ugyanis a fejébe vette, hogy megreformálja az ókori vallást, elűzi a papokat és egyistenhitet vezet be Egyiptom vallásába. Csakhogy ezt sokan nem nézik jó szemmel. Főleg a papok, és a régi hit követői. Sokan titokban imádják régi isteneiket, miközben Amenhotep és Nefertiti megépítteti az új fővárost, Amarnát. Pénzt és katonákat nem sajnálva, rengeteg energiát és hatalmas összegeket fordítanak arra, hogy egy hivalkodó, pompázatos várost hozzanak létre, ahol mindenhonnan saját hatalmas szobraikban gyönyörködhetnek.
Mutnedzsmet, az okos, éles eszű lány hiába mondogatja nővérének, hogy ez a nagy szabású terv balul fog elsülni, Nefertitit csak a hatalomvágy hajtja. Csakis a szobrokkal, hatalmas palotákkal van elfoglalva, és azzal, hogy végre fiút szüljön Egyiptomnak. Mert a gyerekek sorban születnek, de nagy bánatára mindegyik lány. Ráadásul az egyik feleség már szült egy fiút a fáraónak.
A történetben egy szerelmi szál is kibontakozik Mutnedzsmet és egy hadvezér között.
A könyvet még néhány évvel ezelőtt karácsonyra kaptam, de valamiért eddig nem vettem kézbe. Pedig nagyon szeretem Egyiptomot, érdekel a története, sőt Nefertitiről is olvastam már életrajzi könyvet.
Sajnálom is, hogy miért vártam annyit ezzel a könyvvel, mert egy igazán jó történet kerekedett ki belőle. Több év történetét meséli el, egészen Ehnaton trónrajutásától a végső bukásig.
Nem tudom milyen nő lehetett valójában Nefertiti, de itt a történetben nagyon ellenszenves figura volt Ehnatonnal együtt. Csakis a hatalom és az érdekelte őket, hogy az emberiség még sok év múlva is emlékezzen rájuk és pompás városukra.
Mutnedzsmet viszont nagyon szimpatikus és szerethető figura, okos, intelligens lány, akit sokkal jobban érdekelnek a gyógyfüvei és az, hogy segítsen másokon, mint gőgös nővére gonoszkodásai.
Jó volt egy kicsit visszacsöppenni az ókorba, és jobban megismerkedni az eretnek fáraóval és családjával.
10/9

Nincsenek megjegyzések: