2012. november 15., csütörtök

Dennis Lehane: Vihar-sziget

Különös hely a Vihar-sziget, ahova 1954 nyarán megérkezik Teddy Daniels rendőrbíró és új társa Chuck Aule.
Ez a hely egy börtönsziget, ahol olyan ápoltak vannak bebörtönözve, akik szörnyű bűncselekményeket követtek el. Teddy  és Chuck azért jött a szigetre, hogy a nyomára bukkanjanak egy szökött női betegnek, aki a bezárt cellájából tűnt el.
Már a nyomozás elején falakba ütköznek: mindenki furcsán titkolózik, a két nyomozó előtt világos, hogy az érintettek nem mondanak el valamit.
A két rendőrbíró egy hatalmas vihart hozó hurrikán miatt a szigeten ragad, és kezdetét veszik a furcsábbnál furcsább események sorozata.
Hogyan szökhetett meg az elítélt a bezárt cellából, és hogyan tud elrejtőzni egy kietlen szigeten, úgy, hogy napokig nem találnak a nyomára. Ki hagyta hátra a titokzatos és furcsa üzeneteket a nyomozók számára? Miért őrzik a kietlen, üresnek tűnő világítótornyot fegyveres őrök? Mi zajlik a titokzatos C részlegen? A kérdések egyre csak halmozódnak, de válaszok nincsenek. Teddy egyre inkább úgy érzi, hogy csapdába csalták őket. Többször olyan érzése van, hogy képzelődik, és egy sötét gondolat egyre inkább nyomasztja: Teddy úgy érzi, hogy valakik rendszeresen gyógyszerezik, titokban mérgezik meg.
A rendőrbíró már abban sem lehet biztos, hogy élve elhagyhatja a szigetet...
Régóta terveztem, hogy elolvasom ezt a könyvet, mert filmen már láttam és nagyon tetszett. Kíváncsi voltam, hogy a film furcsa lezárása után a könyv még tud-e újat mondani, vagy valami pluszt adni.
Tetszett, hogy végig titokzatos maradt az egész, nem lehetett tudni, hogy mi fog történni, mi lesz a végkifejlet. Egyik pillanatban úgy gondoltam, hogy Teddy őrült, a másikban meg úgy, hogy tényleg begyógyszerezték, és erőszakkal akarják ott tartani a szigeten, nehogy tovább adja azt, amire rájött. A befejezés továbbra is kételyeket hagyott bennem, hogy normális volt-e a rendőrbíró, vagy csak képzelődött és ő is egy ápolt volt
Aki szereti a titokzatos, izgalmas krimit az nem fog csalódni ebben a könyvben.
10/9

Nincsenek megjegyzések: