2012. szeptember 1., szombat

Stephen King: AZ

Derry, a Maine állambeli kisváros látszólag ugyanolyan hely, mint bármely más városka. De csak látszólag! Talán még az itt élők sem sejtik, hogy valami nagyon nincs rendben. Egy sötét erő, mely a Derry alatti csatornákban lakozik, 27 évente újjá ébred és egy bohóc alakjában gyerekekre feni a fogát. Az ő rettegésükből táplálkozik, a félelemből nyeri az energiáját.
Minden dadogós Bill öccsével kezdődik, amikor is az ötéves kisfiú megcsonkolt holttestére bukkannak a csatorna mellett. Nem ő az egyetlen áldozat. Derryben 27 évente megnő az eltűnt gyerekek száma, akik közül élve már senki nem kerül elő.
Hét gyerek azonban összefog a gonosz ellen. Ők heten bizonyos értelemben számkivetettek. Bill, a bandavezér, akit dadogása miatt közösítenek ki a többiek. Aztán ott van Ben, akit kövérsége miatt csúfolnak, pedig egy okos, értelmes kisfiú. Eddie folyton szorong, az anyja burokban nevelte, még a széltől is óvta. Beverlyt a szegénysége miatt nem fogadják el társai az iskolában, szakadt, ósdi ruhái miatt gúnyolódás céltáblája. Ráadásul a kislányt otthon az apja is rendszeresen bántalmazza.  Stan módos zsidó család gyereke, neki pont zsidósága miatt gyűlik meg a baja a többiekkel. Mike a színesbőrű kisfiú a bőre színe miatt szenved, míg Richie a szája miatt. Előbb beszél, mint gondolkodik, emiatt sokszor meggyűlik a baja.
Ők tehát összefognak AZ ellen, és elhatározzák, hogy felveszik a harcot a bohóccal. Megölni nem sikerül nekik, de meghátrálásra kényszerítik ezt a földön túli gonosz erőt. Megfogadják, hogy bárhogy is alakul az életük, ha AZ újra felbukkan, ők ismét összefognak ellene.
A gyerekek felnőnek, mindegyiküket másfelé sodorja az élet. Két dolog azonban közös bennük: egyiküknek sem született gyermeke, de mind a hatan sikeresek abban, amit csinálnak. Csak hatan, mivel a hetedik, Mike, Derryben marad, ő a könyvtárban dolgozik. De a többiek sikeres karriert építettek ki maguknak. Az életük azonban ismét felborul egy estén, amikor Mike sorra felhívja őket: 27 év után ismét elkezdődött. AZ életre kelt. Még aznap útra kelnek, hogy mielőbb Derrybe érjenek, és felkészüljenek a harcra. Kivétel Stant, aki a telefonhívás után felvágja ereit, és saját vérével írja fel a fürdőszoba csempéjére a magyarázatot tettére, amely egyetlen szó: AZ. Ő az egyetlen, aki nem bír tovább szembenézni a Gonosszal.
Eközben Derryben a hat kiválasztott felkészül a végső összecsapásra. Tudják, nem csak a saját életük a tét, hanem egész Derry, sőt talán az egész Föld léte forog kockán. És amikor újra szembetalálják magukat Azzal, az minden eddiginél szörnyűbb emlék lesz számukra....
Sokáig tartott mire elolvastam ezt a könyvet, és nemcsak azért, mert a két kötet összesen 1400 oldalt jelentett. Sokszor félretettem, mert voltak benne olyan részek, amik nem igazán kötöttek le. Aztán mégis rávettem magam, hogy tovább olvassam, és elkapott a hangulata, ez a baljós, félelmetes hangulat, hogy valami hamarosan történni fog. Valami borzalmas. És volt is benne borzalom bőven. Igaz, hogy nem szeretem azokat a történeteket, ahol túl sok a lehetetlen, a földöntúli dolog, de ez mégis megfogott. Sokszor vagyok úgy, hogy nem emlékszem egy több éve olvasott könyvre, de biztos vagyok benne, hogy erre emlékezni fogok. Nem egy szokványos sztori. Szimpatikusak voltak a szereplők is, persze a bohóc kivételével. Tetszett, ahogy mindig visszaugrott az időben, és szépen fokozatosan tárult fel az egész történet, hogy mi történt azon a bizonyos 50-es évekbeli nyáron, amikor a harc elkezdődött. Láthattuk, hogy ki hogyan élte meg a bohóccal való találkozást. Érdekes volt, hogy mindenkinek a saját félelme kelt életre a bohóc által. Volt, akinek óriás madár alakjában, volt akinek vérben, másnak szakadt hajléktalan alakjában jött el AZ. Emellett megismerkedtünk mind a hét ember felnőttkori életével is. Kifejezetten izgultam Bev miatt, hogy végre el tudja hagyni a brutális férjét, aki a verekedős apjára emlékeztetett.
King pedig ismét mesterien csűrte-csavarta a történetet és megint bebizonyította, hogy hatalmas mesélő. Csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a könyvet, persze csak azoknak, akik bírják a feszültséget. :)
10/10

Nincsenek megjegyzések: