2012. szeptember 25., kedd

Michelle Richmond: A köd éve

Abby élete már-már tökéletes. Szereti fotós munkáját, boldog kapcsolatban él, és párja kislánya is végre elfogadta őt.
Egy nap azonban ez az idillikus élet egy pillanat alatt szertefoszlik. Abby Emmával sétál a tengerparton, közben fényképeket készít. Néhány másodpercre nem figyel csak oda, és a kislány eltűnik a ködbe borult tengerparton. Néhány másodperc: és Abby élete teljesen megváltozik. Őrülten kutat Emma után, de hiába. A kislány nem kerül elő. Hogyan mondja ezt el Jacknek? Hogy nézzen a szemébe, és vallja be, hogy elvesztette a lányát, akit rábíztak.
A rendőrség is bekapcsolódik a keresésbe, de szinte semmilyen nyom nem akad, amin elindulhatnának.
Abby megszállottan keres, még akkor is, amikor már az apa is feladja a harcot. Eltelik egy hónap, két hónap, fél év, és Abbyn kívül mindenki belátja, hogy Emma soha többé nem kerül elő. Talán már nem is él. Abby újra és újra lejátsza magában azt a néhány másodpercet, amíg elkalandozott a figyelme, bűntudata nem hagyja nyugodni. Miatta tűnt el egy ötéves gyerek, miatta hever most romokba a szereleme élete. Vajon a kapcsolatuk túl tud élni egy ilyen csapást?
A nyomok Puerto Ricoba vezetnek, és Abby gondolkodás nélkül útnak indul. Miközben Jackkel való kapcsolata szépen lassan tönkremegy, Abby csak a nyomozásnak él. Beszűkült világa már semmi másról nem szól.
Nagyon érdekes és megrázó történet, annak ellenére, hogy itt nem történtek körömrágós izgalmak. Mégis annyira magával ragadott, hogy alig bírtam letenni. Végig nagyon bíztam benne, hogy előkerül a kislány, és meglesz Abby kitartó nyomozásának az eredménye. Érdekes dolgokat olvashatunk az emlékezésről és a hipnózisról. Arról, hogy apró, lényegtelennek tűnő momentumokból, kis mozaikokból hogyan áll össze a teljes kép, és vezet el a végkifejletig. Annyira érzékletesen írja le Abby rémületét, amikor felfedezi, hogy Emma nem egyszerűen elkószált, hanem eltűnt, hogy kirázott a hideg. Éreztem a szinte csontig hatoló félelmet, azt a bénultságot és döbbenetet amit a nő érezhetett.
Nagyon tetszett, az idei évem egyik legjobb, legérdekesebb olvasmánya.
10/10

Nincsenek megjegyzések: