2012. szeptember 14., péntek

Ángeles Caso: Sziszi- Egy császárné naplója

A könyv egy naplószerűen megírt történet, amelyet egyes szám első személyben maga Sisi, a császárné mesél el.
Belecsöppenünk a gyönyörű possenhofeni gyermekkor éveibe, amikor a kis Erzsébet még boldogan nevelkedett és játszott számos kis testvérével. Neveltetése a kor ízlése szerint kissé szabados volt, nem tudott több nyelven, nem tanították túlzottan az udvari etikett szabályaira. Possenhofenben elvonultan élhetett a hercegi család, úgy, ahogy bármely átlagos polgári család élt akkoriban. Az udvarnál azonban ezt nem tehették volna meg.
Amikor Zsófia főhercegné Bad Ischlbe hívja húgát, Ludovikát és annak két leányát Helént és a kis Erzsébetet még senki sem sejti, hogy az események milyen váratlan fordulatot vesznek.
Ferenc József születésnapjára érkezik a kis fürdővárosba Ludovika a lányokkal. Nem titkolt tény az sem, hogy Zsófia és Ludovika össze akarják házasítani gyermekeiket. Csakhogy az ifjú császár nem a neki kiszemelt menyasszonyt választja, hanem a 16 éves csitrit, Sziszit. Anyja hiába is próbálja lebeszélni Ferenc Józsefet  választottjáról, így hamarosan megtörténik a hivatalos eljegyzés. Szegény kis Erzsébetnek még fogalma sincs róla, hogy a boldog és gondtalan gyermekévek végleg elmúltak, és egy egészen más élet vár rá. Másik ország, más szokások. Az esküvő után a fiatalok nem sokáig élvezhetik a mézesheteket, hiszen a császárt elszólítja a rengeteg munka.
Sisit pedig az anyósa veszi "kezelés alá". A szigorú Zsófia nem igazán van tekintettel Erzsébet érzékenységére. A fiatalasszonynak meg kell tanulnia többek között olaszul és csehül is, valamint betéve kell tudnia az udvari etikett szabályait. Erzsébet gyűlöli a rengeteg reprezentációt, a hivatalos megjelenéseket, a sok szabályt, ezért úgy érzi magát, mint egy aranykalitkában tartott szabadságra vágyó madárka.
Az sem segít lelkiállapotán, hogy első gyermekének gondozását Zsófia veszi át. Erzsébetnek semmi beleszólása nincs a gyermeknevelésbe, minden úgy történik, ahogy a főhercegné jónak látja.
Így telnek el az évek, gyermekekkel gyarapodik a császári család. Megszületik a várva várt trónörökös, Rudolf. Erzsébet sokat gyengélkedik, orvosai javaslatára meleg, száraz vidékre utazik, ahol élvezheti a sós levegő jótékony hatását. Bejárja szinte az egész világot, de sehol nem talál otthonra. Folyamatosan úton van, egy pillanatra sem lel békét sehol.
A bécsiek nem nézik jó szemmel, hogy császárnéjuk alig tartózkodik az udvarban, egyre kevesebb alkalommal jelenik meg a nyilvánosság előtt. Már a házasságuk sem az igazi Ferenc Józseffel, sőt Sisi bátorítja a császárt, hogy fűzze szorosabbra barátságát a színésznő Schratt Katalinnal. Erzsébet a verseiben nyílik meg igazán. Nagy példaképe Heinrich Heine, az ő nyomdokain haladva szeretne hírnevet szerezni.
Mindemellett a császárné már-már betegesen koplal, hogy megőrizze alakját, órákat lovagol és maratoni gyalogtúrákra indul. Udvarhölgyei sorra dőlnek ki mellőle.
Amikor fia, Rudolf a mayerlingi kastélyban kettős öngyilkosságot követ el szeretőjével, Erzsébet élete teljesen sivárrá válik. Már semmi nem tudja felvidítani, élete végéig gyászt visel. Már nem érdekli a protokoll, a hivatalos események, utazgat a nagyvilágban.
Egy ilyen utazás ér tragikus véget 1898. szeptember 10-én. A császárné Genfben tartózkodik kísérőjével, Sztáray Irma grófnővel. Épp a hajókikötőbe indulnak, amikor egy anarchista szíven szúrja Erzsébetet, aki még felmegy a hajó fedélzetére, ott aztán rosszul lesz. A hajót visszafordítják, a császárnét azonnal a szállodai szobájába viszik, ahol kiderül, hogy halálos sebet kapott. Rövid idő elteltével az orvos már csak a halál beálltát tudja megállapítani. Így ér tragikus véget a híresen szép Sissi élete.
Ma is rengeteg történet szól róla, sok-sok könyv jelent meg az életéről, számtalan filmet készítettek róla. Legendás alakja sokakat elbűvöl. Nekem is ő az egyik kedvenc történelmi személyiségem. Érdekes, okos és öntörvényű nő volt, akinek nem lehetett könnyű dolga abban a korban, amelyben élt. Véleményem szerint a mai korban is megállná a helyét.
10/9

1 megjegyzés:

Marti Martinelli írta...

Ezt felvettem a kivánságlistámra, mert ez történelmi értékű. Köszi