2012. április 21., szombat

Douglas Preston: A maja kódex

Maxweell Broadbent hatalmas vagyonnal rendelkező kincsvadász és sírrabló. Amikor megtudja, hogy halálos beteg, és már csak hónapjai vannak hátra az életből, nagyon furcsa döntést hoz.
Három fia titokzatos levelet kap apjuktól, amelyben házába invitálja őket. Amikor megérkeznek azt gondolják, hogy apjukat kirabolták. Az összes műkincs, festmény és szobor eltűnt a házból.
De mindhármuknak leesik az álla, amikor a videóról az öreg Broadbent szól hozzájuk. A vén róka agyafúrt tervet fundált ki: ha a három semmirekellő-merthogy ő annak tartotta a fiait-meg akarja kapni az örökségét, akkor bizony meg is kell találniuk. Maxwell Broadbent egy titokzatos helyen temetkezett el az összes vagyonával együtt. Ha a fiúk részesedni szeretnének a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményből, akkor fel kell kutatni apjuk sírját, és övék lehet a vagyon.
Mindhárom fiú külön fog bele a nyomozásba. Philip, apja egykori sírrabló társát kéri fel a kutatásra, aki nem mellesleg napjainkban magánnyomozóként dolgozik. A férfi pillanatok alatt ki is deríti, hogy Maxwell Guatemalába utazott. A nyomozó rögtön arra tippel, hogy az öreg Broadbent egy maja sírba temetkezett.
Philip még nem is sejti, hogy mennyire rosszul választott. A magánnyomozó ugyanis egy régi sérelmet akar megtorolni, és még a gyilkosság sem rettenti vissza attól, hogy megszerezze Broadbent vagyonát.
Eközben a másik testvér, Tom, az állatorvos, egy elbűvölő nő társaságában indul neki a hosszú útnak. A nő a híres maja kódexet szeretné megszerezni, mely a hiedelmek szerint a maják által ismert összes betegséget, azok gyógymódját és az esőerdőben található összes gyógynövény megnevezését tartalmazza. A nő abban bízik, hogy a kódex hatalmas előrelépés lehetne a mai gyógyítás területén. Ki tudja, talán még a rák ellenszerét is tartalmazza.
A kaland egyáltalán nem veszélytelen, mivel nagyon könnyű eltévedni a mocsár rengeteg mellékágának valamelyikében. A rossz út pedig egyenlő a halállal. Az őserdőben is rengeteg veszély leselkedik az emberre: jaguár, mérges kígyók és egy gyilkos kedvű magánnyomozó.
A fiúk mindent megtesznek, hogy megtalálják a sírt és bíznak benne, hogy apjukat is életben találják.
Nagyon tetszett ez a történet. A könyvet egyébként a könyvtárosnő ajánlotta és tényleg érdemes volt elolvasni. Bővelkedett izgalmakban, kalandban. Nagyon tetszettek a tájleírások, szinte éreztem a mocsár szagát, a moszkítók csípéseit, magam előtt láttam a maja romvárost, a lustán hömpölygő vizet, a párás esőerdőt.
Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet!
10/9

Nincsenek megjegyzések: