2012. január 2., hétfő

Nudzsúd Ali: Nudzsúd vagyok, tíz éves elvált asszony

A történetet a 10 év körüli jemeni kislány, Nudzsúd meséli el. A pontos korát nem tudjuk, hiszen szülőföldjén nem tartják számon a lányok születési idejét. Ők semmit nem érnek az ottani társadalomban. Csupán gyermeknemzésre valók.
Ez a bátor kislány azonban felvette a harcot a férfiak világa ellen, az elnyomás ellen. Nyilvánosság elé állt, és feltárja rövidke élete minden szörnyű emlékét.
A jemeni bírók is megdöbbentek, amikor egy napon megjelent a bíróságon egy apró kislány és kijelentette, hogy ő bizony el akar válni. Rögtön kapott egy nagyon jó ügyvédet, aki teljes mellszélességgel kiállt Nudzsúd ügyéért.
Jemenben nem ritka, hogy egészen pici gyerekeket is férjhez adjanak. A kislány azonban képtelen volt beletörődni a sorsába, abba, hogy férje minden este megveri és megerőszakolja, és hiába kér segítséget, anyósa is a fia pártján áll.
Egy nap Nudzsúd mindent egy lapra tesz fel, és megszökik. Egyetlen cél lebeg a szeme előtt: eljutni a bíróságra. Ott már segíteni fognak neki. És így is lett.
Apjának és liliomtipró férjének a bíróság előtt kell felelni azért, hogy egy tíz éves kislányra kényszerítették a házasságot, akarata ellenére. A tárgyalás nagy port kever, az egész országban, sőt külföldön is ismertté válik Nudzsúd neve. Mindenki tiszteli bátorságát, és az ő hatására még több kislány jelentkezik a bíróságon, hogy megszabaduljanak rájuk kényszerített kötelékeikből.
A történet megdöbbentő és elborzasztó. Végtelenül sajnáltam Nudzsúdot, hiszen ilyen fiatalon, ennyi borzalmon keresztül ment, nem is volt igazán gyermekkora. Csoda, hogy normális ember tudott maradni, nem tudta megtörni az a sok erőszak, verés és kegyetlenkedés. Egy igazán bátor, erős kislány története ez, amit ajánlok mindenki figyelmébe.
A könyv egyébként elég vékony, gyorsan lehet haladni vele. Én egy délelőtt kiolvastam.
10/8

Nincsenek megjegyzések: