2012. január 2., hétfő

Harlan Coben: Dr. Aids

A nyilvánosságtól elzárva működő Aids-klinika gyógyultnak nyilvánított betegeit sorra megölik. Először a rendőrség arra gyanakszik, hogy a titokzatos sorozatgyilkos a meleg férfiakra vadászik.
Csakhogy már a klinika kutató professzorai sincsenek biztonságban. Egyikük pl. kiugrik egy szálloda 10. emeleti ablakából. Látszólag öngyilkosság. Legalábbis a rendőrség szerint. De barátai, ismerősei tudják, hogy ez lehetetlen.
Kinek és miért áll érdekében ellehetetleníteni a klinikát? Ki nem akarja, hogy felfedezzék az Aids vírus ellenszerét? A rendőrség hiába nyomoz, semmi nyomra nem bukkannak.
Mindeközben a heteroszexuális, boldog házasságban élő kosárlabda sztár bejelenti a nagy nyilvánosság előtt, hogy HIV pozitív. Ráadásul felesége az első gyermeküket várja.
Eddig az a hiedelem terjedt Amerika szerte, hogy csak homoszexuálisok kaphatják el a halálos kórt. Egyesek olyan kijelentésekkel is előállnak, hogy kár is a melegekre pazarolni a pénzt, inkább egy rák klinikára kellene fordítani a hatalmas állami támogatásokat.
Ahogy a könyv borítóján is olvasható, ez a krimi Robin Cook stílusában íródott. Ez a stílus kissé szokatlan Cobentől, ő teljesen más regényeket ír. Nem mondható rossznak, de nem is lehet összemérni az Erdővel vagy az El ne áruld senkinek című műveivel. Itt nincs meg az a borzongató feszültség, amikor már azt hiszed, nem jöhet újabb csavar és a következő oldalon még inkább leesik az állad.
Egyszóval szerintem ez a stílus jobban áll Cooknak, Coben meg maradjon a kaptafánál. :)
10/7

Nincsenek megjegyzések: