2012. január 3., kedd

Carmen Bin Laden: A királyság titkai

Bin Laden: 2001. szeptember 11. óta az egész világ ismeri ezt a nevet. Carmen Bin Laden a hírhedt Oszama sógornője vette a bátorságot és papírra vetette, hogy milyen érzés a terrortámadás óta Bin Ladenként élni, egyáltalán hogyan került ebbe a családba.
A Svájcban született, félig perzsa, félig svájci származású, modern európai nő nagyon fiatalon ismerkedett meg a férjével, Jeszlámmal.
Az esküvő után a férj úgy dönt, hogy hazájában, Szaúd-Arábiában fognak letelepedni és családot alapítani. Carmen egyáltalán nem tiltakozik ez ellen, mégis megdöbben, amikor szembesül azzal, hogy az arab ország a férfiaknak maga a paradicsom, a nők számára viszont igazi pokol.
Az európai élethez szokott, modern felfogású asszony kénytelen beletörődni a szigorú szabályokba, próbál alkalmazkodni az ottani élethez. Nem kell sok idő ahhoz, hogy rájöjjön, a család nő tagjainak semmiről nincs saját véleménye, annyira el vannak nyomva, hogy nincs egy önálló gondolatuk. Csak a gyereknevelésről, főzésről és divatról tudnak társalogni. Carmennek igazi felüdülés, ha Európába utazhat. Időközben születik három gyönyörű lányuk, de a házasság megromlik. A nő bátor döntést hoz: európai nyaralásuk idején eldönti, hogy nem tér vissza a lányokkal Szaúd-Arábiába. Később sikerül is elválnia Jeszlámtól, ennek ellenére örökre megbélyegzi a Bin Laden név.
Elmondása szerint Oszamával mindössze egyetlen alkalommal találkozott, nagyon elvakult, vallási fanatikusnak titulálja a vezért.
Érdekes könyv volt, jó volt bepillantani egy ilyen nagy és befolyásos család életébe. Drukkoltam a nőnek, hogy meg tudjon szabadulni a férjétől, és mindattól az élettől, amit Jeszlám képviselt. A kislányok is sokkal normálisabb életet érdemeltek, hiszen az iskolában már arra tanították őket, hogy mindenkit gyűlölni kell, aki nem muzulmán vallású. Aki szereti az ilyen témájú könyveket, az nem fog csalódni.
10/8

Nincsenek megjegyzések: