2011. november 24., csütörtök

Jean Sasson: Királyi sivatag

Nagy kíváncsisággal vettem a kezembe a trilógia harmadik kötetét. El sem tudtam képzelni, hogy az első két könyv után mit lehet még kihozni a királyi család sztorijából.
Szultána hercegnő teljesen magába roskad, amikor megtudja, hogy olyannyira utált bátyja, Ali férjhez adja lányát. Mert hogy nem is akárkihez: Ali saját barátjához kényszeríti hozzá a lányt, aki apja lehetne a fiatal hercegnőnek. Ráadásul ez a barát igen kegyetlen ember hírében áll, aki még Alinál is jobban megveti a nőket. Egy közös nyaralás alkalmával Szultána látta, hogy Ali és a barátja megerőszakoltak egy nyolc éves kislányt. Ezek után az ifjú menyasszony mire számíthat?
De csak tovább fokozódik Szultána döbbenete, amikor rájön, hogy egyik királyi unokatestvére külföldi nőket tart a birtokán szexuális rabszolgaként egy istállónak álcázott épületben. Ha lehet még fokozni az iszonyatot, a férfi felesége tudott a dologról. Amikor Szultána számon kéri az asszonyt, ő azzal védi férjét és fiát, hogy egy férfinak muszáj kielégíteni a vágyait, különben megbetegszik!!!
A hercegnő talán ekkor döbben rá igazán, hogy tulajdonképpen szélmalomharcot vív. Mert amíg maguk a nők is így gondolkodnak, ezt normálisnak tartják, addig ő nem sokra mehet nyugati nézeteivel.
Néha annyira vérforraló történeteket mesél el, hogy tényleg dühös lettem olvasás közben. Mindig újra és újra felmerül bennem a kérdés, hogyan lehetséges mindez? Hol kezdődhetett ez az egész vallási fanatizmus, ez az elvakult gyűlölet? Vajon csak az elmaradott, buta embereket lehet ennyire fanatizálni? Vége lesz ennek valaha?
Sok-sok kérdés merülhet fel az olvasóban, amelyek válasz nélkül maradnak. Mindenesetre én továbbra is elolvasok minden hasonló témájú könyvet, és közben áldom a sorsot, hogy nem ilyen kultúrában születtem.

10/10

Nincsenek megjegyzések: