2011. november 24., csütörtök

Jean Sasson: A hercegnő lányai

Szultána hercegnő története tovább folytatódik. A nő igen kellemetlen helyzetbe kerül, amikor megjelenik külföldön az általa feltárt történetekből született könyv. A közvetlen családtagok azonnal rájönnek, hogy kitől származnak a rájuk nézve igencsak kellemetlen információk. Vajon milyen büntetés jár ezért az engedetlen hercegnőnek?
Mindeközben ismét belemerülhetünk az érdekes sztorikba. Hiába a pompa, a fényűző élet, Szultánának a saját gyermekeivel is meggyűlik a baja. Úgy érzi, nem elég jó anya. Nagyobbik lánya egyre inkább lázad a vallás és a férfi uralom ellen. Szívében napról napra nő a gyűlölet minden iránt, ami kelet. Szultána csak akkor rémül meg igazán, amikor a lány a saját fiú testévre ellen fordul: felgyújtja Abdullah ruháját. Mit tehetnek egy lázadó kamasz lánnyal szemben? A helyzet egyre súlyosbodik.
Eközben a család Mekkába utazik, hogy részt vegyenek a zarándoklaton. Szultána nem is sejti, hogy ezzel a lépéssel megadja a kezdő lökést kisebbik lányának, aki hamarosan a vallási fanatizmus útjára lép.
Természetesen ebben a kötetben sem maradnak el a további megdöbbentő részletek. A vallási rendőrség, a mutava továbbra is szigorúan a kezében tartja az irányítást. Akár nőket is megvernek a nyílt utcán, ha nem megfelelő öltözékben mutatkoznak, vagy illetleünk viselkednek. Továbbra is teljesen normális dolognak gondolják a nőket szexuális rabszolgaként tartani, ütlegelni és porig alázni.
Szultána és férje kapcsolata a többi muzulmán házaspárhoz viszonyítva példásnak mondható. A férfi szinte egyenrangú társként kezeli a hercegnőt. Szultána pedig a maga módján tovább harcol a nők jogaiért.
Sajnos Szaúd-Arábia egy olyan ország, ahol a gyerekeket már egészen kicsi korukban fanatizálják, az iskolában arra tanítják, hogy a zsidókat gyűlölni kell. A kisfiúkba már életük kezdetén belenevelik, hogy a nő csak másodrendű faj, és azért született, hogy a férfit kiszolgálja és kielégítse vágyait. Egy ilyen országban nagyon sok Szultána kellene ahhoz, hogy bármiféle pozitív változás induljon meg. Hiszen a nők még autót sem vezethetnek, nem utazhatnak férjük, fiuk vagy apjuk írásos beleegyezése nélkül. Életük végéig gyámság alatt álnak és ki vannak téve a férfiak zsarnokoskodásának. Sajnos a legtöbb nő beletörődik a sorsába, hiszen erre nevelték: hallgatni és engedelmeskedni.
Legalább annyira tetszett ez a rész, mint az első. Nagyon szeretem a keleti nők sorsáról szóló könyveket, mert érdekes, izgalmas és sok új dolgot ismerhetünk meg általa. Persze nem csak rosszakat, hanem az adott ország kultúráját, vallását, hagyományait és szokásait és gasztronómiáját.

10/10

Nincsenek megjegyzések: