2011. október 31., hétfő

Jean Sasson: A fátyol mögött

A megdöbbentő történeteket a Szaúd-Arábiai királyi család egyik nő tagja, Szultána meséli el. A név természetesen kitalált álnév, hiszen nem sok jóra számíthatna, ha családja megtudná, milyen belsőséges titkokat tárt fel Jean Sasson írónőnek.
Szultána tehát a szaúdi királyi család tagja. Egy népes, kiterjedt családé, amely már több generáción keresztül uralja ezt a gazdag arab országot.
Annak ellenére, hogy családja rendkívül vagyonos, hatalmas pompában élnek, élete mégis szigorú szabályokhoz kötött. Egy olyan muszlim országban, mint Szaúd-Arábia a nőknek nem sok joguk van, hiába a királyi család tagja az illető.
Szultána már gyermekkorában sem akarja elfogadni, hogy Ali, egyetlen fiútestvére miért számít sokkal többnek apjuk szemében, mint ő és lánytestvérei? Őket miért nem szereti szívtelen apjuk, miért nem lehet beleszólásuk semmibe? A fiatal lány próbál küzdeni a fátyol ellen, nem sok sikerrel. A nők enélkül ki sem léphetnek az utcára, sőt még szemüket is el kell takarni a vastag fekete anyaggal. Hiába a mesés gazdagság, ha aranykalitkában kell élni. Hamarosan Szultána is eladósorba kerül, és amint az lenni szokott, apja választja ki számára a jövendőbelijét. Itt az asszonyoknak nem lehet szavuk, ez üzlet, férfi dolog. A fiatal hercegnő mindent elkövet, hogy a házasságot megakadályozza. Szörnyen botrányosan viselkedik leendő férje nő rokonai előtt: böfög, fogait csattogtatja, elmeháborodottnak tetteti magát. Minden hiába: az ifjú vőlegény most már igazán kíváncsi a menyasszonyra. Személyes találkozásuk során azonban mindkettejükben vonzalom alakul ki a másik iránt, így azon kevés szerencsések közé tartozhatnak, akiknek sikerül szerelmi házasságot kötni. Hamarosan azonban Szultána rádöbben, hogy férje Karím sem a legtökéletesebb férj. A megcsalásokat és durva bánásmódot még csak-csak eltűri, de amikor a férfi bejelenti, hogy második asszonyt hoz a házhoz, Szultána fogja gyermekeit és külföldre utazik. Zsarolással rábírja Karímot, hogyha még látni szeretné ebben az életben a gyermekeit, akkor felejtse el a második feleség ötletét. Házasságukból három gyermek született: két lány és egy fiú.
Szultána most már az egész életét az elnyomott és bántalmazott nőknek szenteli. Határozott, bátor és erős asszony, akit nem könnyű elrettenteni annak ellenére sem, hogy hazájában különösen nehéz a nők sorsa:
Szaúd-Arábiában egy férfi szabadon bármikor elválhat feleségétől, csak ki kell jelentenie szóban, hogy elválok tőled.
Egy asszony ne is számítson rá, hogy válás esetén megtarthatja gyermekeit, esetleg a haszontalan leánygyermekeket, a fiú viszont az apát illeti. A nők csak a családjuk körébe vehetik le a fekete leplet és a fátylat. Az utcán a nap minden órájában a vallási rendőrség emberei cirkálnak, és azonnal lecsapnak minden olyan nőre, aki nem illendően viselkedik, esetleg idegen férfi oldalán mutatkozik.
Reménytelennek tűnhet Szultána harca egy olyan országban, ahol még egy kutyának is több becsülete van a nőknél. A szegényebb országokból származó fiatal lányokat úgy adják-veszik, mint a lóvásáron a lovakat. Itt a férfiak bármit megtehetnek mindenféle büntetés nélkül. A nők csak férjük vagy férfi rokonuk aláírt beleegyezésével utazhatnak, nem vezethetnek autót sem. Sorolhatnám még a szabályozásokat. Egyszerűen felháborító, hogy embereket ennyire semmibe vesznek, léteznek ilyen törvények és a bántalmazott nők százezreinek nincs kihez fordulni. Hihetetlen a kontraszt az ország modern gazdasága és a beszűkült gondolkodásmód és hagyományok között. Látszólag egy fejlett, gazdag olajkirályság, de ha kicsit belenézünk, akkor hatalomtól megrészegült, kegyetlen és brutális férfiuralmat látunk a mai napig, akik Allahra és a Prófétára hivatkozva követik el a legsúlyosabb bűnöket, mint például: pedofília, drog, súlyos testi bántalmazások, nemi erőszak és sorolhatnám a végtelenségig.
10/10

Nincsenek megjegyzések: