2011. augusztus 30., kedd

Carolly Erickson: A cárné lánya

Nagyon örültem, amikor a könyvtárba rátaláltam erre a könyvre, ugyanis mindig foglalkoztatott a Romanovok élete.
Tragikus sors az övék, hiszen az egész családot megölték.
A regény főhősnője Tánya Romanov, a második legidősebb romanov lány a cári családban. Szépen felépítve ismerhetjük meg a cár és családja életét, a családtagokat és a cári oroszországot is. Láthatjuk a mesés gazdagságot amiben az uralkodó él, és a mérhetetlen szegénységet és éhezést, amelyben a gyári dolgozóknak van részük.
Nagyon élethűen mutat be mindent, a divaton keresztül egészen a viselkedési szokásokig. Tánya egy nagyon szerethető karakter, az édesanyja és Olga nővére már kevésbé.
Láthatjuk a kis cárevics vérzékenységéből adódó nehézségeket, és tanúi lehetünk annak, miként fúrja be magát a hazug és csaló Raszputyin a család bizalmába.
Miklós cár uralma hanyatlani látszik, hamarosan már a bolsevikok fogságában várják szomorú sorsukat. Ezen a ponton az írónő megváltoztatja történelmet, Tánya megmenekül és boldogan élhet szerelmével, Gradovval. Tánya Romanova meséli a történetet, az ő szemszögéből látjuk az események történéseit. Annak ellenére, hogy nem így történt a valóságban, mégis hitelesen van megírva.
Nagyon érdekes könyv, ajánlom a történelem kedvelőinek figyelmébe. Biztosan fogom még olvasni.
10/10

Nincsenek megjegyzések: