2011. április 27., szerda

Robin Cook: Idegen test

A történet fő vonala az indiai gyógyturizmusról szól. Egyre több amerikai dönt úgy, hogy Indiában végezteti el különféle műtéti beavatkozásait, mivel Amerikához képest itt mindez fillérekbe kerül.
Ez lesz a veszte Maria Hernandeznek, aki egy egyszerű csípőprotézis műtét miatt érkezik az országba. Unokáját, Jennifert a fiatal orvostanhallgató lányt teljesen letaglózza a hír. Már csak azért is, mert a rádióból értesül szeretett nagymamája elvesztéséről. Azonnal Indiába utazik, hogy elintézze a temetéssel és a holttest hazaszállításával kapcsolatos tennivalókat. Csakhogy egyre furcsább dolgokkal találkozik a megérkezése után. Rengeteg kérdés merül fel benne, melyekre senki nem ad választ. Hogyan lehetséges, hogy a hírcsatornák előbb értesültek a nagymama haláláról, mint a hozzátartozók?
Miért akarják a kórház dolgozói mindenáron Indiában elhamvasztani a holttestet?
A kérdések és a gyanakvás egyre csak nőnek a Jenniferben, mikor kiderül, hogy másik két halál eset is történt a kórházban, ráadásul kísérteties hasonlósággal.
Jennifer nem is sejti, hogy mekkora érdekellentétek állnak a háttérben. Indiának dollármilliókat hoz az egyre több amerikai beteg, akik itt akarják magukat gyógyíttatni a magánkórházakban. Amerikát viszont hatalmas pénzbeli kár éri ezáltal, hiszen a betegek tömegesen utaznak a távolkeleti országba. Egy titokzatos csoport pedig bármit hajlandó megtenni annak érdekében, hogy minél rosszabb színben tüntesse fel az indiai gyógyturizmust és a magánkórházakat. Akár a gyilkolástól sem riadnak vissza.
Izgalmas hajsza indul, hiszen a csoport érdeke az, hogy elkapják és elhallgattassák a Hernandez lányt, aki időközben maga is nyomozásba kezdett Jack Stepleton és Laurie Montgomery segítségével.
Tetszett a történet, mert nem egy hagyományos orvosi krimit kaptam. Az izgalmak mellett kicsit bepillantást nyerhettem India életébe, a hagyományokba és a halotti szertartások menetébe. Elkalauzolja az olvasót Varanasziba is, ahol a Gangesz partján égetik el máglyán az elhunytakat, hamvaikat pedig a szent folyóba öntik. Tényleg jó élmény volt olvasni ezt a könyvet.

10/9

Nincsenek megjegyzések: