2010. szeptember 4., szombat

Douwe Draaisma: Kizökkent elmék

Ez a pszichológiai témájú dokumentumregény a Gondolat kiadó gondozásában jelent meg. Két okból is felkeltette a figyelmemet. Az egyik a borítója: kísérteties, nyomasztó és egyben drámai. Már ez arra ösztönzött, hogy elolvassam a tartalmát. A másik, a cím: először azt hittem, hogy őrültekről fog szólni, akiknek valamilyen úton-módon "kikattant" az agya. De nem. Olyan betegségekről szól, melyekről már mindenki hallott, de a róluk elnevezett orvosokról valahogy megfeledkeztünk. Kik voltak ők? Hogyan éltek? Mivel foglalkoztak? Hogyan fedeztek fel olyan betegségeket, tüneteket, amit addig senki más nem vett észre? Hogyan látták meg azt, amit más nem látott?
Példaként említeném a könyvben is szereplő Bonnet-szindrómát, amikor is a páciensek olyan dolgokat látnak szürkület idején, amit az egészséges ember nem. Többen talán legyintettek is rá, hogy a páciens "csupán" megbolondult és hallucinál. De a svájci származási Charles Bonnet nem hagyta annyiban ezeket a tüneteket és íme, felfedezett egy új betegséget. Véleményem szerint meg is érdemli, hogy róla nevezték el.
Aztán olvashatunk még a mindenki által hallott Parkinson-kórrol, vagy épp az Alzheimer-kórrol és a róluk elnevezett doktorokról.
Érdekes olvasmány, ajánlom azok figyelmébe, akik szívesen olvasnak pszichológiai vagy egészségüggyel kapcsolatos könyveket. De nem csak magáról a betegségekről informálódhattok, hanem a róluk elnevezett orvosok életéről is. Sok olyan információt kaptam ettől a könyvtől, amit eddig nem tudtam, nem is hallottam. Nekem pozitív élmény volt!

Nincsenek megjegyzések: