2010. június 30., szerda

Victoria Holt: Rózsa tövis nélkül

A könyv hősnője VIII. Henrik király 5. felesége, Howard Katalin. Az egész történetet maga Katalin meséli el, az ő szemszögéből látjuk az eseményeket. Rögtön vissza is ugrunk az időben, és megismerjük szegényes gyermekkorát. Hercegi nagyanyja vette magához a kis Katalint, az ő házában nevelkedett. És itt ismerkedett meg a testi szerelemmel is, amit később is oly szívesen gyakorolt :)
Többször is említést tesz a tragikus sorsú unokatestvérről, a gyönyörű Boleyn Annáról is. Részese lehetünk a pompás koronázásnak, majd a csalódásnak, amikor Anna királyné a várva várt trónörökös helyett "csak" egy leány gyermeket hoz a világra. Végigkísérhetjük Boleyn Anna bukását, és kivégzését, majd a 3. feleség, Jayne Seymoure rövid dicsőségét és a kis trónörökös születését.
Katalin nagyanyja elintézi, hogy unokája az udvarba kerüljön az új királyné, Klevei Anna szolgálatába. Merthogy bizony Henrik nem teketóriázott, immár negyedszerre is megnősült. Csakhogy az ara nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, korántsem olyan szép, ahogy azt a híres festőművész, Holbein megörökítette. A király egyértelművé teszi kívánságát: el akar válni. Szegény Klevei Anna pedig örülhet, hogy megúszta ennyivel, a feje a nyakán marad. Sőt Henrik nagylelkűen húgává fogadja!
Ekkor jön el a 20 éves Katalin ideje. Egy vacsorán felkérik, hogy énekeljen a királynak. Henrik ekkor figyel fel a fiatal, élettel teli szépségre, és szinte rögtön beleszeret. A válás után nem is tétovázik, rögtön elveszi Katalint feleségül. A király ekkor már közel jár az 50-hez, fekélyes lába is megkeseríti mindennapjait. Mégis leghőbb vágya, hogy újabb fiút nemzzen.
A butácska Howard Katalin azonban, nem tanult elődjei példájából, ifjúkori szeretőjével találkozgat titokban, éjjel a királynői lakosztályban. Ebben pedig segítségére van egyik udvarhölgye, aki mellesleg Boleyn Anna sógornője, Jane. Persze az intrikákkal teli udvarban semmi nem maradhat titokban. Ráadásul egyre több régi ismerős bukkan fel Katalin múltjából, akik most az udvarba jöttek, és eszük ágában sincs hallgatni. Lassan mindenre fény derül: Katalin ifjúkori bujálkodásaira, a régi szeretővel való találkákra... És mint tudjuk, Henrik nem az a megbocsájtó fajta uralkodó. Katalin az unokanővére sorsára jut az udvarhölgyével együtt. A király mérhetetlenül csalódott és bánatos, mégsem kegyelmez 5. feleségének. Az ítéletet végrehajtják a Tower udvarán: Katalin ugyan arra a tönkre hajtja szépséges nyakát, ahol rokona, Boleyn Anna fejét vették.
Nagyon tetszett a könyv, igazán olvasmányos volt végig. Külön tetszett, hogy Katalin gondolatain keresztül ismerjük meg az eseményeket. Az író jól ábrázolta a kor sajátosságait, a szereplők tulajdonságait. Nagyon hasonlít Philippa Gregory: A Boleyn örökség című könyvére, hiszen ott is megismerkedtünk Klevei Annával, Jane Boleynnel és Howard Katalinnal. Az angol történelem egyik legkegyetlenebb uralkodója volt VIII. Henrik, aki két feleségétől elvált, kettőt lefejeztetett, egy belehalt a szülésbe. A királyt csupán egy felesége, Parr Katalin élte túl, mindössze egy évvel.
10/10

Nincsenek megjegyzések: