2010. június 12., szombat

Nemere István: Báthory Erzsébet magánélete

Régóta vágytam rá, hogy elolvassam ezt a könyvet, és most végre elcsíptem a könyvtárban. Elég vékony könyv, hamar el lehet olvasni. Kicsit nekem mégis csalódás volt, ugyanis szinte kizárólag találgatásokból áll össze. Erzsébet gyermekkorát nem nagyon ismerjük, szinte csak azt, hogy hol és mikor született. Nemere megpróbálja leírni, hogyan telhettek akkoriban a gyermekévek. Aztán, hogy ez így volt vagy sem, ma már nem tudhatjuk. Az élete akkor kezd érdekesebbé válni, amikor feleségül megy Nádasdy Ferenchez, a "fekete béghez". Két vagyonos és befolyásos család egyesülése ez a házasság. A férj a háborúk miatt nem sokat tartózkodik otthon, Erzsébet maga intézi az ügyeket, neveli a gyermekeket. A Báthory Erzsébet életét kutatók között is két tábor van: az egyik azt állítja, hogy Erzsébet egy koncepciós per áldozata, az egész botrány arra ment ki, hogy megszabadítsák hatalmas földjeitől, birtokaitól. A másik tábor pedig váltig állítja, hogy az asszony mentálisan nem volt rendben, szadista hajlamai voltak, és kegyetlenkedett. A legenda szerint Erzsébet szadista tettei akkor kezdődtek, amikor egy szolgáló a nő haját fésülve, véletlenül meghúzta, mire Báthory asszony úgy megütötte, hogy kiserkent a vére. A friss vér Erzsébet kezére cseppent, amitől ő úgy látta, hogy szebb lett a bőre. Egyes mendemondák szerint Báthory Erzsébet ezentúl szűz lányok vérében fürdött, hogy megőrizze fiatalságát. Ez amúgy képtelenség, mert az alvadás miatt az emberi vérben lehetetlen lenne fürdeni. Abban az időben fiatal lányok tűnnek el a környékről, akik aztán soha többé nem kerülnek elő sem élve, sem holtan. Elindul a pletyka, hogy Nádasdynénak köze van a fiatal leányok eltűnéséhez, sőt a szóbeszéd odáig fajul, hogy az asszony kínozza is a cselédlányokat. A pletyka szerint minél messzebbről hozatja a fiatal szolgálókat, így nem tűnik fel, ha egyszer csak eltűnnek, hiszen senki nem keresi őket. A könyvből egyértelműen kiderül, hogy az író is ezeknek a legendáknak ad hitelt, maga is elhiszi, hogy Erzsébet ilyen tetteket hajtott végre.
A könyvben se szeri se száma a kínzások leírásának, amit utólag eskü alatt vallottak be a kínpadra vetett tanúk, akik Erzsébet segítői voltak. Ők azt állítják, hogy Báthory Erzsébet tüzes vassal sütögette a lányokat, darabokat harapott ki a testükből, hogy aztán igyon a vérükből. Állításuk szerint ketrecben tartotta fogva a kínzásra ítélt szolgákat, volt aki éhen és szomjan halt mire sor került volna rá. A segítők azt állították, hogy sokszor útközben, utazás alkalmával erdőkben ásták el a halottakat.
A szadizmusnak Thurzó György, a nádor vet véget, aki megparancsolja Erzsébet asszony elfogását és házi őrizetbe vételét. Élete végéig így is marad, fogságban a csejtei várban.
Nemrég Sárváron voltunk kirándulni, ahol megnéztük a Nádasdy várat. Ott az idegenvezető azt mondta, hogy ezeknek a pletykáknak nem sok alapjuk van, de egy biztos, Báthory Erzsébet nem volt teljesen normális.
Hogy ezekből a szörnyűségekből mi igaz és mi sem, azt ma már, 400 év távlatából nagyon nehéz lenne megállapítani. A másik dolog, meg az, hogy kínvallatás során szerintem én is beismernék bármit, csak ne kínozzanak tovább...
10/7

3 megjegyzés:

Anita írta...

Hmmm.A könyv nekem nem KIS csalódás...azért kerestem rá, így a hetvenedik oldal környékén (összesen kábé 170), hogy egyáltalán továbbolvassam-e, de ha később lesznek konkrétumok is egye fene megkapja még a ma estémet a könyv. De már nem sokáig bírom az egymásnak ellentmondó, közvetlenül egymás után következő mondatokat, és ez nemcsak a különböző vélemények ütköztetésénél van így, hanem egy véleményen belül is. Szóval...
Egyelőre egyetlen pozitívum, hogy megismerkedtem a gazsulálni kifejezéssel. :D

Tímea Kenyeres írta...

Én Oscar Welden megírásában olvastam ugyanezt a könyvet, és bár nem tudom mennyire fedi egymást a két könyv, a véleményem tökéletesen megegyezik a tiéddel.
Találgatások sorozata, a konkrétumok nélkülözésével.
(timiolvas.blogspot)

Anheszenamon írta...

Azért lehet, hogy megpróbálkozok még egy róla szóló könyvvel. :)