2010. június 23., szerda

Marieluise von Ingenheim: Sissy - Egy szív és egy korona

A Sissy sorozat folytatódik. Erzsébet immár felnőtt, érett nő. Nemcsak osztrák császárné, hanem egyben magyar királyné is. Nászajándékként a magyaroktól megkapta a gödöllői Grassalkovich-kastélyt. Nagyon szeret itt időzni. Közben sajnálatos esemény történik a Habsburg udvarban. Zsófia hercegné annyira megfázik, hogy tüdőgyulladást kap, és mint tudjuk, ez a 19. század második felében akár halálos is lehet. A főhercegasszony halálos ágyán bocsánatot kér Erzsébettől, békejobbot nyújtva neki.
Sissy felfedezi magának Angliát, sok időt tölt ott. Lovagol, rókavadászatokon vesz részt. Legkisebb leánya, Mária Valéria mindenhová édesanyjával tart. Sissy utazási kedve az évek során cseppet sem lanyhult, sőt! Egyre többet van távol a bécsi udvartól, az osztrákok helytelenítése ellenére is. Sokakat megbotránkoztat, amikor a mutatványos Rentztől lovat vásárol, és cirkuszi akrobatikus mutatványokat ad elő a császárnak.
Erzsébet lelkében komoly viharok dúlnak, retteg a tébolytól. Családjában ugyanis gyakori a gyenge idegzet és több őrült rokonnal "büszkélkedhet". Többek között a bajor király, Lajos bátyja is elmegyógyintézetben senyved. Erzsébet többször találkozik szeretett rokonával, Lajos királlyal, de egyre inkább megretten furcsa dolgaitól. Talán Lajos is elindult a téboly felé vezető úton?
Időközben felnőttek a császári gyermekek is. Rudolf eljegyezte a belga hercegkisasszonyt, Stefániát. Ekkor még senki nem sejti a közelgő tragédiát...
Ez a rész is nagyon tetszett. Úgy gondolom, hogy hűen mutatja be az egyes szereplők életét és jellemvonásait. Sokat olvastam Erzsébetről és a családjáról, így van viszonyítási alapom. Sok történelmi tényt megemlít a könyvben, ez különösen tetszett.
10/9

Nincsenek megjegyzések: