2010. május 26., szerda

Waris Dirie: A sivatag virága

Waris Dirie a világ egyik legismertebb fekete szupermodellje volt, jelenleg az ENSZ nagykövete.
Szinte hihetetlen, hogy honnan jutott el karrierje csúcsára. Szomáliában született egy nomád családban, itt nőtt fel 11 testvérével. Szülei egyszerű állattartó nomádok voltak, egész életük során vándoroltak a sivatagban. Warisnak 5 éves korában kellett elszenvedni a körülmetélés borzalmait, amibe a steril körülmények hiánya miatt rengeteg kislány belehal Afrikában. Szörnyű volt olvasni, mennyire buták ezek az emberek, akik hiedelmeik fogságában élnek. A kislány 13 éves korában döntött úgy, hogy megszökik, amikor apja egy ősz öregembernek ígérte oda néhány tevéért. Szomáliában a nőket úgy adják-veszik, mint máshol a szarvasmarhákat. Ebből a kilátástalan helyzetből szökött meg Waris Dirie. Rengeteg megpróbáltatáson esett keresztül mire végre Londonba jutott: nagynénje házát takarította, McDonaldsban is dolgozott, elvállalt minden munkát, hogy előrébb jusson. Mígnem egy napon egy divatfotós felfedezte és megindult szédületes karrierje.
Szó szerint egy nomád sátorból jutott el a legcsillogóbb New York-i, Londoni, Párizsi, Milánói kifutók rivaldafényébe. Nem szégyenli, hogy honnan jött, sőt keményen harcol az ENSZ oldalán az afrikai nők jogaiért, hogy senkinek ne kelljen azt a brutalitást elszenvedni, amit neki egykoron, 5 éves kislányként.
Letehetetlen könyv, érdekes, megdöbbentő és szórakoztató is egyben. Nekem nagyon tetszett.
10/10

1 megjegyzés:

Andi76 írta...

Évekkel ezelőtt olvastam és tényleg lenyűgöző életút, nagyon szívszorító történet. És minden tiszteletem, hogy így ki mer és kiáll az igazáért, a védtelen gyerekekért!!!!

Off: Az "Akik szeretik a könyveket" blogot elhagytad?? :)