2010. május 20., csütörtök

Cormac McCarthy: Nem vénnek való vidék

Röviden összefoglalva ez a könyv egy vadnyugati krimi. Két szálon fut a történet. Egyik részről megismerkedünk az öreg seriffel, aki belefásult már a sok szörnyűségbe, amit pályája során látott. Hamarosan nyugdíjba vonul.
A másik oldalon pedig bűnözők, gyilkosok és áldozatok vannak. Chigurh, a pszichopata gyilkost még egy rendőrnek sem sikerült elfogni. Amerre jár, nyomában egyre több a halott. Nem kegyelmez sem férfinek, sem pedig nőnek. Legújabb célpontja Moss, aki teljesen véletlenül fedezi fel a sivatagban történt mészárlás áldozatait és egy halom pénzt. Magához veszi a táskát, és ezzel megpecsételődött sorsa. Fiatal felesége sincs biztonságban többé, amíg Chigurh szabadon van. Őrült menekülés veszi kezdetét, amelyben senkinek nincs menekvés. A hullák száma egyre szaporodik, de Mosst sem kell féltenünk. De hogy végül ki kerül ki győztesen az ámokfutásból, egészen a történet végéig nem derül ki. A seriff utolsó küldetése, hogy elkapja Chigurh-t... Utána már nyugodt szívvel vonulhat nyugdíjba.
Érdekes volt a történet, mindent összevetve tetszett. Filmen előbb láttam, így tudtam, hogy mire számíthatok. Szerintem a filmes változat kivételesen jól sikerült, illeszkedett a könyv történetéhez. Ami eleinte zavart az olvasásban, az a vesszők és egyéb írásjelek teljes hiánya volt.
10/8

Nincsenek megjegyzések: