2010. február 17., szerda

Michael S. Sanders: Versenyben Provence-szal

Ezt a könyvet én nem is nevezném regénynek, inkább egy jól megírt ismeretterjesztő útikönyvnek. Michael S. Sanders egy Provence-i kicsike faluba utazik, hogy a 169 fős település egyetlen étterméről írjon. Les Arques falucska dél-nyugat Franciaországban található, hanyatlásnak indult község. A falu lakossága nagyjából csak idős emberekből áll, a fiatalok mind a környező városokba települtek. Itt található Jacques és Noelle Ratier nívós étterme a La Récréation. Igaz, Michelin-csillaggal nem rendelkezik, de a tulajdonos és egyben séf Jacques mindent megtesz azért, hogy a vendég elégedetten távozzon és lehetőleg vissza is térjen. Megtapasztalhatjuk, hogy működik az étterem a nyári csúcsforgalomban, milyen finomabbnál finomabb francia fogások szerepelnek az étlapon. De megismerkedhetünk a falu néhány lakójával, megtudhatjuk, hogyan kutatnak a fekete szarvasgomba után, meglátogatunk egy gazdaságot, ahol megismerjük a kacsa és liba tömés fortélyát is. Megtudhatjuk, milyen a jó libamáj, melyik az igazán finom szarvasgomba, hogyan viselkedjünk egy francia étteremben, milyen látványosságokat keressünk fel, ha Lot megyébe visz az utunk. Hegyek, völgyek, erdők, híresen jó ételek, finom borok, végtelen szőlőültetvények, libamáj és szarvasgomba... Ez mind Provence. Mesés vidék, és a könyv elolvasása után csak még jobban vágyakozom, hogy talán egyszer én is eljutok ide!
Itt jegyzem meg, hogy a borító is nagyon szépre sikeredett.
10/9

2 megjegyzés:

Melinda írta...

Valóban csodás a könyvborító!:) Peter Mayle: Bor , mámor, Provance c. könyvét olvastam. Szoknom kellett a stílusát...szórakoztató időtöltésnek nem volt rossz.:)

Kati írta...

Les Arques Midi-Pyrénées régióban van, nem Provence-ban. Pont erre utal a könyv címe is, hogy van olyan szép, ha nem szebb, mint Provance. Csak nem olyan felkapott. :)