2010. január 22., péntek

William Dufty: Cukor blues

Hogy mit jelent ez a kifejezés? Testi és lelki nyomor, amelyet a finomított sucrose - közismert nevén cukor - fogyasztása okoz. Egy könyv a cukorról, hatásairól, kultúrtörténetéről és lehetőségeinkről egy cukorfüggő társadalomban. Így jellemzik a könyv borítóján az érdekes címet. Évekkel ezelőtt vettem meg ezt a könyvet, de valamiért eddig nem olvastam. Pedig érdemes. Rengeteg érdekes információt ad egészen azoktól az időktől kezdve, amikor is felfedezték a cukor finomítási módszerét. Akkor még aranyárban mérték, csak a leggazdagabbak juthattak hozzá. Megtudhatjuk, hogyan terjedt el a világon mindenhol és milyen hatással van a szervezetünkre. Dufty feltárja, hogy milyen betegségek okozója ez az édes fehérség, hány orvost hallgattattak el, amikor erre megpróbálták felhívni a figyelmet. A szerző odáig megy, hogy a cukor egyenesen méreg. A szervezet nem tud vele mit kezdeni. Leírja saját tapasztalatait, a migrénes fejfájásokat, az aranyér vérzést, az allergiát, amik mind-mind elmúltak, mikor végleg leszámolt a cukorral. És hogyan jutott idáig, hogy ment a leszokás? Ezt is mind tartalmazza a könyv.

Nincsenek megjegyzések: