2009. november 10., kedd

Robin Cook: Agymosás

Már olvastam ezt a könyvet, ahogy majdnem az összes többi könyvét is. Ha egész pontos akarok lenni, akkor 2000-ben olvastam. A Fertőzés után kedvet kaptam, hogy újra olvassam a műveit, belevéve azokat is, amik eddig kimaradtak.
Nem York Cityben járunk. Az ifjú orvostanhallgató felesége, Jennifer most tudja meg, hogy állapotos. Nem örül a hírnek, mivel, hogy férje még tanul, a nő keresetéből élnek. Jennifer táncos, így nyomban abba kell hagynia szakmáját. Adam, a férj elhatározza, hogy egy időre otthagyja az iskolát és állást vállal a baba miatt. Eközben egyre furcsább dolgok történnek. Több orvos is kilép a Nőgyógyászok Munkaközösségéből, felrúgva önálló praxisát, csakhogy a Julian klinikára menjen dolgozni. Többek között Dr. Lawrence Foley, aki teljesen bekattan és miután végez feleségével, öngyilkos lesz. Jennifer orvosa, a jó hírű Dr. Vandermer is átáll a Julian klinika tagjai közé. A modern klinikán feltűnően sok abortuszt hajtanak végre, ide kíséri el Jennifer egyik táncostársát terhességmegszakításra. Csakhogy szörnyű dolog történik, a nő még aznap meghal. Egyszerűen elvérzik. Közben úgy tűnik, egyenesbe jön a fiatal házaspár élete: Adam állást kap az Arolen gyógyszergyárnál. Csakhogy egyre furább esetek történnek és Adam elhatározza, felszáll a Fjord nevű hajóra, ami Puerto Ricoba viszi az orvosokat egy konferenciára. Rájött ugyanis, hogy az összes orvos, aki otthagyta a praxisát, ezután a hajóút után döntött furcsa terve mellett. A hajóúton Adam szörnyűségekre jön rá: az orvosokat drogokkal kábítják és agymosást hajtanak végre rajtuk. A férfi rohan vissza feleségéhez, akivel időközben Dr. Vandermer azt közölte, hogy el kell vetetni magzatát, súlyos Dawn-kór rendellenesség miatt. Vajon időben hazaér Adam? Vagy meg kell halni egy ártatlan magzatnak, akinek nincs is semmi baja?
Nagyon tetszett a történet, rémisztő volt szembesülni azzal, hogy milyen változáson mentek keresztül az orvosok. Persze a történetben sok a fantázia, de ezzel együtt tetszett. Ha már meg kellene említenem negatívumot, akkor annyi, hogy nem hinném, hogy értelmes, intelligens orvosok maguktól beszednének ismeretlen eredetű sárga kapszulákat, amit a hajóúton kínálgattak nekik. Mert a történetben Adam kivételével mindenki úgy ette, mint a cukrot.
10/8

Nincsenek megjegyzések: