2009. január 28., szerda

Patricia Cornwell: Egy gyilkos arcképe

Nagyon megörültem mikor megtaláltam ezt a könyvet a könyvtárban, mert már minden fellelhető könyvét olvastam Patricia Cornwellnek. Nagyon tetszik a regényeiben az alapossága és a bonyolultásga.
Ez egy rendhagyó könyv. Nem a már megszokott Scarpetta doktornő boncolásait követhetjük nyomon, hanem magának az írónak a nyomozását, mégpedig a Hasfelmetsző Jackként elhíresült titokzatos gyilkos után. Rengeteg elmélet született már, hogy ki lehetett ez a szadista gyilkos. A gyanú terelődött ügyvédre, zsidóra, orvostan hallgatóra is.
De most Patricia Cornell fellebbenti a fátylat a kilétéről a Scotlan Yard segítségével. Rengeteg nyomozásba, utánjárásba kerülhetett mire megírta ezt a 400 oldalas történetet. Több száz levelet olvasott el, levéltárakba, múzeumokba járt, írásszakértőhöz fordult, dns teszteket készíttetett. Bejárta a gyilkosságok helyszínét, tehát nem lehet ráfogni, hogy nem tájékozódott alaposan, mielőtt belefogott a könyv írásába. Az ő gyanúsítottja pedig nem más mint Walter Sickert a német származású híres festő. Rengeteg jel arra utal, hogy ő volt Hasfelmetsző Jack. Gyakran sétálgatott az éjszaka közepén és kivétel nélkül megfordult az összes helyszínen ahol a gyilkosságok történtek. Még akkor is, amikor a gyilkosságok Franciaországban folytatódtak. Mint tudjuk, a Hasfelmetsző főként prostituáltakat gyilkost. Walter Sickert előszeretettel festett le ilyen nőket. Ez még ugyan nem bizonyíték, csakhogy Sickert ugyan olyan levélpapírt használt, mint amire a Hasfelmetsző leveleket is írták. Művészete megdöbbentő: amellett, hogy előszeretettel festett erőszakos jeleneteket, megfestette a gyilkosságokat is. Egy festményének címe pl. A Hasfelmetsző hálószobája. Már gyermekkorában szeretett kegyetlenkedni, saját barátai szerint is lelkiismeret nélkül gázol át bárkin. Az már csak újabb adalék, hogy nemi szervi rendellenességgel jött világra, melyet csonkoltak is, így nagy valószínűséggel képtelen volt nemi életet élni. A meggyilkolt nőket pedig a gyilkos megcsonkította: kivágta a méhüket, felismerhetetlenségig csonkolta a nemi szerveiket. Sok egyéb jel is arra mutat, hogy tényleg a festő volt Hasfelmetsző. Megtudhatjátok, ha elolvassátok a könyvet. Aki nem bírja az ilyen leírásokat, az jobb, ha neki sem áll. Ez nem egy kitalált történet, hanem sajnos tényleg megtörtént minden egyes leírt szó. A megdöbbentő hatást még az áldozatok képei is fokozzák.


10/10-öt adok az alapossága és mindenre kiterjedő odafigyelése miatt.

3 megjegyzés:

csenga írta...

Mostanában rákattantál az ilyen zord könyvekre!

Anheszenamon írta...

Nem gondoltam,hogy ez is ilyen brutális lesz. De részletesen leírta,hogy milyenek voltak az áldozatok,mikor rájuk találtak. Most kalandregényt kezdtem olvasni.

Diána írta...

hát szerintem Patricia Cornwelltől már eléggé megszokott,hogy ilyen kegyetlenségekről ír.nekem például külön tetszik hogy szavakkal illusztrálja,amit például Kay lát(gondolok itt azokra a holttestekre/torzókra amiket megtalálnak),mégis meghagy egy csomó mindent a fantáziára.