2008. szeptember 4., csütörtök

Greta May: Hiéna

Izgalmas, fordulatokkal teli magával ragadó könnyû olvasmány. Mondhatom, szó szerint letehetetlen! Érdekes a történet és karakteresek a szereplõk. Nincsenek benne egyértelmûen jó vagy rossz fõhõsök, nagyon jól árnyalta az írónõ a személyiségeket.
A történet már az elsõ oldaltól kezdve érdekes, nem úgy, mint a legtöbb könyvnél, hogy 30-50 oldalon keresztül nem történik benne semmi. Az író rögtön a közepébe vág azzal, hogy Becky Hiéna lesz. Tetszett, ahogy nyomon követhettük a munkáját, azt, hogyan kezd egyik napról a másikra egy teljesen új életet egy újabb megbízatás kedvéért. Az író részletesen felvázolta, hogy mennyi energia, mennyi készülõdés és mennyi ember munkája van abban, hogy a fõszereplõ a Shadow család közelébe férkõzzön. A történetnek annál a fordulatánál, amikor Randy szinte ismeretlenül megkéri a Martha álnéven náluk dolgozó Becky kezét, kicsit megijedtem, hogy ez is csak egy tipikus romantikus regény lesz, aminek semmi köze a valósághoz. De szerencsére tévednem kellett. A könyv folytatásából, amikor Martha meghallotta az elejtett mondatokat a múmia szájából, már kiderült, hogy itt váratlan fordulatokra lehet számítani, hiszen csak most kezdenek bonyolódni igazán az események: Randy azért akarja elvenni a lányt, hogy a felügyeletük mellett egy tökéletes fiút szülessenek vele, akinek a gyerekkora különféle génkezeléseknek köszönhetõen természetellenes lenne. Felnéztem a hõsnõre, hogy minden sérelem ellenére, minden fizikai bántalmazás ellenére kitart a szerelem mellett, ez erõs és valódi érzelmekre utal. Teljesen beleéltem magam az érzéseibe, átéreztem azt a tébolyt, amit õ is érezhetett, végig azon izgultam, hogyan sikerül majd neki a szökés. Annyit itt meg kell jegyeznem, hogy a szökés során számomra túl sok volt a szerencsés véletlen.
A szökés után volt egy pont, amikor Sarahra, a kislányra elkezdtem gyanakodni. Aztán mire úgy gondoltam volna, hogy happy and lesz, megint történt valami, ami miatt egészen új, váratlan fordulatok jöttek.
A történet végén ugrunk három évet, s így kiderül, hogy a fõszereplõ Becky végül mégiscsak révbe ért, bár egészen másképp, mint ahogy arra számítanánk a történet folyamán.
A végén jegyzem meg, említésre méltó az írónõ humora is! A nagy izgalomban sokszor nevetnem is kellett. Számomra a könyv nemcsak az átélt izgalmakról szólt. Sokkal több ennél: igaz szerelem, õszinte barátság, árulás, gyilkosság, leleményesség.
Vélemény: 10/10

Nincsenek megjegyzések: